sessizlikbüyük ve büyümekte olan kulüplerde fazlasıyla yabancı futbolcu var ve türk futbolunun gelişmesini aşırı derecede azaltıyor bu durum.ayrıca aşırı bütçe harcamasına neden oluyor.bizim yerli futbolcular için güzel çalışmalar yapmamız lazım.tutturmuşuz brezilyalı portekizli ispanyol.yapmayın la öyle sağlam yerli futbolcular yaratılabilir.yalnız biraz emek istiyor bu durum ve ilgi

31.01.2012


gazza_emek ve ilgiden daha çok zihniyetin değişmesi gerekiyor. sadece futbol için değil diğer spor branşları için de türk sporcu sıkıntısı var. 70 milyonluk bir ülke olduğumuzdan söz ediyoruz, dünyanın en çok genç nüfusuna sahip ülkeyiz diyoruz.. ama sadece diyoruz.. bu durumdan yararlanamıyoruz.. sorarsan türkiye 'de futbol çok seviliyor fakat lisanslı futbolcu sayısı olarak avrupa 'da sonlardayız. 5 senede bir avrupa 'ya oyuncu yolluyoruz.. son olarak arda gitti la liga 'ya, 2006 yılında da tuncay gitmişti premier lige.. bunlardan başka ligimizde yetişip avrupa 'nın önemli liglerine giden bir türk var mı ? yok.. yani 2006 'dan bu yana.. sadece 2 tane oyuncu gitmiş avrupa 'ya büyük umutlarla.. tuncay 'da kulübe oyuncusu oldu zaten.. ama sorarsan biz futbol ülkesiyiz.. futbol çok seviliyor.. hayır hiç öyle değil.. şu an bu ülkede yetişip te avrupa 'da üst seviye bir kulüpte oynayan tek oyuncu arda turan.. (hamit ve nuri alman altyapısının ürünü) ve bu durumdan şikayetçi olup ta bunu düzeltmek isteyen de yok. herkes halinden memnun.. taraftarlar quaresma, guti, sow, kezman, lincoln, elano gibi dünya yıldızı, yüksek maliyeti olan ama sıfır katkı yapan adamları seviyor. artık katar gibi bir ülke olduğumuzu farketmemiz lazım.. yabancı oyuncular buraya geliyorsa, bunun tek bir sebebi var: para.. quaresma, melo, sow gibi oyuncuların bu ülke futboluna birşey katmak gibi bir amaçları yok. avrupa 'da kazanacakları paranın 2 katını burada kazanıyorlar ve vergi vermiyorlar.. onlar için burası cennet.. tek düşündükleri cepleri fakat onların bir suçu yok, bu durumun sorumluları kulüpleri borç batağına sürükleyen, taraftarın sevgisini kazanmak için kulübün geleceğini karartan futbol yöneticileri.. artık katar, arabistan, amerika gibi ülkeler futbolda ilgi yaratmak için ülkelerine yıldız isimleri getiriyorlar.. türk kulüplerinin onlarla aynı politikada olması çok yanlış. artık dünya futbolunda yıldızların günlük, bireysel performanslarıyla bir noktaya gelmek imkansız. takımda tabi ki yıldız oyuncu olacak, taraftarlar onun formasını almak için kapışacak fakat bir takımda 5 tane yıldız futbolcu olamaz artık. bu oyuncuların zaten yaş ortalaması 28 falandır.. yıllık maliyetleri 2.5m € civarındadır. bu oyunculardan katkı beklemek çok yanlış. kulüplerin bir transfer politikası da yok, bir menajerle anlaşıp onun bütün oyuncularını izleyip onlar arasından beğeniyorlar.. koskoca bir mahallede tek bir bakkaldan alışveriş yapmak gibi birşey.. zihniyetin değişmesi lazım ama bu çok zor.. futbol federasyonu 'nun amacı nedir ? ülke futbolunu ileri seviyelere taşımak.. peki 6+2+sınırsız yabancı formülü nedir ? bir ülke futbolu daha fazla batıralamaz..

maksimum yabancı sayısı sadece 4 olmalıdır. öyle 4+2 falan değil.. bildiğin 4.. yabancı futbolculara yaş sınırlaması getirmelidir. 25 yaşın üzerindeki futbolcular türkiye ligi 'nde oynatılmamalıdır. ilk 11 'de alt yapıdan en az 2 oyuncu bulundurma zorunluluğu getirilmelidir. bunlar gerçekleştikten sonra türk futbolcuların değerleri artabilir, örneğin cenk tosun normalde 5m € ediyorsa bu uygulamalardan sonra 3 büyükler bu oyuncu için 15m€ verebilir.. ama başka çare yok, ülke futbolunu düzlüğe çıkarmanın tek yolu bu. düzgün bir milli takım kurmanın tek yolu da bu.

18.03.2012